36 Fullgångna veckor och in i vecka 37

Ja nog går tiden framåt det kan jag inte förneka omän betydligt, betydligt saktare än tidigare i graviditeten.
I dag går jag in i vecka 37 och det återstår bara fyra veckor kvar till beräknat förlossningsdatum.
Vad som hänt under den senaste veckan är att jag fått ordentligare förvärkar, värkar som har gjort ont och en gång fått mig att tro att vi skulle åka in, kanske är detta ett tecken på en snabbare förlossning och kanske är mkt av förberedelserna där nere gjorda, man kan alltid hoppas. Viktökningen ligger fortfarande på 11kg vilket för mig är positivt. Vätska har jag bundit massor den senaste veckan och jag har fått en liten påse vätskeansamling längst ned vid höger fotknöl och båda mina  knän är ytterst påverkade. Bebisen har lugnat ned sig i magen och rör inte på sig allt för mkt, jag känner små duttar som försäkrar mig om att allt är väl därinne men det är inga stora rörelser som tidigare.
Magen har ändrat utseende till att bli spjutig och även sjunkt ytterligare trots att bebis inte fixerat sig, men som sagt är det inte ens säkert att han gör det då man är omföderska.
Annars kan jag inte komma på nått annat som hänt i graviditeten denna vecka, och som förut så mår vi alldeles utmärkt om man bortser från foglossningen. Men vi börjar vara smått uttråkade och rastlösa då vi vill att tiden ska gå! Nu har man ställt in sina tankar på hur det ska bli då lillen kommer hem, tidigare funderade man kring veckor och graviditeten nu är det ett helt annat tänk, självklart läggs mkt av fokus på självaste förlossningen men sen är tankarna då vi får komma hem och lära känna vår bebis som vart så hemlig i nio hela månader, då vi äntligen får se honom och då vi får vårt första tillfälle att säga hur mkt vi älskar honom redan.


Här kommer ett fakta urdrag från vecka 37....

Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen. Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0